Kenteken, meldcode en kilometerstand ingevuld, ‘goedgekeurd’ aangevinkt en
een klik op verzenden. Het antwoord van de RDW komt terug. STEEKPROEF.
Vanaf het moment dat die melding verschijnt, voelt je werk plotseling anders aan. Zojuist was je nog gewoon lekker bezig. Je was naar eer en geweten een goede keuring aan het uitvoeren. Maar nu?
Nu komt er iemand van het Rijksdienst voor het wegverkeer (RDW) eens even controleren of jij niets over het hoofd hebt gezien of verkeerd hebt beoordeeld. En als dat zo is, dan krijg je strafpunten. Maar niet alleen jij, ook de erkenning en daarmee dus ook al je keurende collega´s. Sterker nog, met een beetje pech was dit de laatste auto die jij en je collega´s voorlopig hebben gekeurd.
Dit lijkt een overdreven reactie, maar toch komt het geregeld voor. En het zijn echt niet allemaal sjoemelende sjacheraars die dat overkomt. Vaak zijn het gewoon serieuze vakmensen die toevallig een slechte dag hadden. Of gewoon pech.
De steekproef is een belangrijk stuk gereedschap voor een betrouwbare APK. Ik ben er zelfs van overtuigd dat in Nederland uitzonderlijk weinig auto’s onterecht goedgekeurd worden, dankzij de steekproef. Onze buurlanden kijken sceptisch naar ons systeem, waarin het bedrijfsleven de APK uitvoert. Maar juist bij ons, waar de controleur gecontroleerd wordt, weet je zeker dat de keurmeester niet snel geneigd is om een oogje toe te knijpen als hij een mankement vindt.
Dat neemt niet weg dat het APK-keurmeestervak daarmee ook één van de strengst gesanctioneerde beroepen is. Ik kan me zo geen ander beroep voorstellen waar iedere opgemerkte fout direct tot sanctionering leidt, en er zo weinig fouten nodig zijn om een tijdelijk beroepsverbod opgelegd te krijgen.
Daarbij komt nog eens dat er ontzettend veel verschil kan zitten tussen het keuren van verschillende voertuigen. Op een 20 jaar oude auto met meer dan 300.000 kilometer op de teller krijg je dezelfde ‘beoordeling’ als op een 3 jaar oude, goed onderhouden personenauto. Dat kun je vergelijken met een leerling die bij een schoolexamen honderd vragen krijgt, terwijl zijn klasgenoot er maar tien hoeft te beantwoorden. Terwijl ze allebei geen enkele fout mogen maken. De eerste leerling zou dan een veel grotere kans lopen dat hij op herexamen moet. Dat zouden we nooit accepteren. Maar bij de APK doen we dat wel.
Daarnaast is een APK een momentopname, net als de steek- proef. Maar het zijn wel verschillende momenten. Daardoor komt het voor dat ondertussen een lampje is opgehouden met branden. Of dat de remvertraging is afgenomen door temperatuursverandering. Op zo’n moment heb je als keurmeester de pech cusumpunten bijgeschreven te krijgen zonder dat je iets fout deed.
Dat zwaard van Damocles, dat iedere werkdag van 8:30 tot 17:00 uur (Mogelijkheid tot afmelden) boven het keurmeesterhoofd hangt, maakt het beroep een veel grotere uitdaging dan de meeste voertuigeigenaren ooit zullen beseffen.
(Bron:AMT)